Sağlık Müzesi
  1. Anasayfa
  2. İstanbul
Trendlerdeki Yazı

Sağlık Müzesi

KALICI OLARAK KAPATILDI

0

[toc]

thumbnail
Önerilen Yazı
Türkiye İş Bankası Müzesi

Anlatım

Sultanahmet’te bulunan ve 1918 yılında Türkiye’nin ilk Sağlık Müzesi’nin kurulduğu binada açılan sergide sağlığın tarihine ilişkin bilgileri bulmak mümkün.

Tarihi bir binada bulunan bu sergi, ziyaretçilerini bekliyor.

Salgın hastalıklara karşı halkı bilinçlendirmek adına 1918 yılında kurulan Sağlık Müzesi, Sultanahmet tramvay durağının arkasında yer alan tarihi bir konakta bulunuyor.

Şair Nigar Hanım’a ait olan bina, 1. Dünya Savaşı yıllarında Milli Müdafaa Cemiyeti tarafından kullanıldı ve birçok kuruma ev sahipliği yaptı.

Detaylı Anlatım

Detaylı Anlatım

Sultanahmet’te bulunan ve 1918 yılında Türkiye’nin ilk Sağlık Müzesi’nin kurulduğu binada açılan sergide sağlığın tarihine ilişkin bilgileri bulmak mümkün. Tarihi bir binada bulunan bu sergi, ziyaretçilerini bekliyor.

Salgın hastalıklara karşı halkı bilinçlendirmek adına 1918 yılında kurulan Sağlık Müzesi, Sultanahmet tramvay durağının arkasında yer alan tarihi bir konakta bulunuyor. Şair Nigar Hanım’a ait olan bina, 1. Dünya Savaşı yıllarında Milli Müdafaa Cemiyeti tarafından kullanıldı ve birçok kuruma ev sahipliği yaptı.

1920-1921 yılları arasında bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından kullanılan bina, 1918-1989 yılları arasında Sağlık Müzesi olarak kullanıldı. Restorasyon çalışmaları yapılan bina, İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası olarak hizmet vermeye başladı.

2007 yılında Sağlık Müzesi olarak yeniden açılma çalışmaları başlatılan bina, orijinal haline kavuşturulması amacıyla 2011 yılında restorasyona girdi. Teşhir tanzim planlamaları devam eden ve günümüzde giriş katında bir sergiye ev sahipliği yapan binada aynı zamanda başta öğrencilere yönelik olmak üzere, çeşitli eğitimler düzenleniyor.

Sağlık Müzesi Tarihçesi

Sıhhi Müze adıyla dönemin Sıhhiye Umum Müdürü Dr. Adnan Adıvar tarafından kurulan müzede, müdür olarak doktorluğun yanında ressam ve hattat olan Dr. Hikmet Hamdi Bey, Dr. Ziya Hüzni Bey ve teknisyen ve mulaj[1] mütehassısı Halit Hakkı Bey görev yaptı. Müzede resim ve mulaj atölyesi kuruldu.

Resim atölyesinde halka hitaben hastalıklar ve korunma yollarını gösteren yağlı boya tablolar yapıldı; kalori cetvelleri, yeni doğan sağlığına, alkolün zararlarına karşı uyarıcı levhalar hazırlandı. Mulaj atölyesinde ise Halit Hakkı Bey tarafından hastalıkların insanda yarattığı zararı gösteren mulajlar, maketler yapıldı.

Müzede yapılan bu tablo, mulaj, maket çalışmalarının yanı sıra broşür ve kitaplar hazırlandı. Türkiye’nin ana sağlık müzesi konumunda olan Müze, çeşitli vilayetlerde benzer materyallerin hazırlanmasına öncülük etti.

Sağlık Müzesi’nde Sürekli Sergi

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Sağlık Tarihimizde Eğitim ve Kültür Kurumu, Sağlık Müzesi Sergisi“ adıyla açılan sergi Sultanahmet’i ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekmekte. Sergide, eski Sağlık Müzesi’nden eserlerin yanı sıra, sağlık kurumlarından alınan ve sağlık çalışanları tarafından bağışlanan tıbbi malzemelerden örnekler yer alıyor. Yapılan yağlı boya tabloların orijinal kopyaları, sağlıkta kullanılan materyal, mulaj ve broşür örnekleri bulunuyor. Hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık tutulan sergide, sağlığın tarihçesine dair bilgiler bulmak mümkün.
Kaynak: İstanbul Valiliği


Genel Bilgiler

Bebek/Engelli

Kısmi Gezilebilinir

Giriş Ücreti

Ücretsiz

Ziyaret Saati

08:30 – 17:30

Tatil Günleri

Cumartesi / Pazar

thumbnail
Önerilen Yazı
Aşiyan Müzesi

Gezi Haritası

İstanbul Gezi Haritası İçin Tıklayınız

Galeriler

ofvUbq.jpg

Galeri Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız

Türkiyenin En Kapsamlı Gezi Sitesi Hepgezelim.com Hoşgeldiniz. Sitemiz Türkiyede Bulunan Gezilecek Yerler, Yiyecek İçecek, Oteller ve Gezi Rotalarının Detaylı Anlatımı Siz Değerli Ziyaretcilerimizin İncelemesi İçin Hepgezelim Ekibi Tarafından Paylaşılmıştır ve Paylaşılmaya Devam Edilecektir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir