
Bugün sadece otel ve saray kısmından oluşan Çırağan Sarayı, eskiden yaklaşık 2 kilometreyi bulan uzunlukta bir saray kompleksini barındırıyordu: Beşiktaş ile Ortaköy arasında, içinde haremi, selamlığı, müştemilatı, haremağaları ve çalışanları için ayrı bölümlere sahip bir kompleks.

Bugün sadece otel ve saray kısmından oluşan Çırağan Sarayı, eskiden yaklaşık 2 kilometreyi bulan uzunlukta bir saray kompleksini barındırıyordu: Beşiktaş ile Ortaköy arasında, içinde haremi, selamlığı, müştemilatı, haremağaları ve çalışanları için ayrı bölümlere sahip bir kompleks.20 Ocak 1863’e temeli atılan yeni sarayın inşaatı 9 yılda tamamlanır. Saray için Hazine-i Hassa’dan 2 buçuk milyon lira harcanır. Sarayda kullanılan sütunlar Kuzey Afrika’dan getirilir.
Bugün Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan aslan heykelleri bazıları aslında Çırağan Sarayı’na aitti. 1855’te Dolmabahçe Sarayı’na geçen Sultan Abdülmecid aslanları da Dolmabahçe Sarayı’na götürdü.
Son Osmanlı kadınlarından Münevver Ayaşlı, Dersaadet kitabında, Çırağan Sarayı’nın tarihindeki hüzünlü olayların sebebini, Sultan II. Mahmud’un sarayın inşası sırasında hemen yakındaki Beşiktaş Mevlevi Dergâhı’nı saray kompleksi içine, evliya mezarlarını ise mahzene aldırmasına bağlar: “Mevlevi dergâhını yıkan ve evliya mezarlarını mahzene alan sarayda, sahibi padişah oturamamış, önce onu yaptıran, sonra eski bir padişah olan ömür çürütmüş, en sonunda da koca bina tutuşarak dipteki kabirler temiz havaya ve gün ışığına kavuşmuştu.”
Sultan Abdülaziz tahttan indirildikten sonra Çırağan’ın Feriye (ikinci) kısmında sürgün olarak yaşar ve burada ölür. 30 Mayıs 1876 bilekleri kesilerek ölmüş olarak bulunan Abdülaziz’in tahttan indirilmesini hazmedemeyerek intihar ettiğine karar verilmişse de yaygın kanı öldürüldüğü yönündedir.
Galeri
Video
Genel Bilgiler