Soğmatar Antik Kenti
  1. Anasayfa
  2. Şanlıurfa

Soğmatar Antik Kenti

8

Yazarın Kaleminden

HİÇLİĞİN ORTASINDA BİR YER SOĞMATAR , Bambaşka bir enerji, hiçliğin ortasında sessizliğin sesiyle Şanlıurfa Harran’a 53 km mesafede bulunan Soğmatar Antik Kenti.

Bu öyle bir yer ki daha adımınızı attığınız ilk andan itibaren sizi içine doğru çeken. Rivayetlere göre hastaların, hastalıkların iyileştiği, negatif enerjilerin pozitife dönüştüğü, enerjinizin yükseldiği bir yer. Rivayetler doğru mudur bilmem lakin kendi adıma şunu söyleyebilirim; güneşin batışını ve eş zamanlı ayın doğuşunu izleme şansımızın olduğu ve hasta gittiğim Soğmatar’dan birkaç saat sonra iyileşerek ayrıldım.

Detaylı Açıklamalar

Soğmatar kelimesi, Arapça yağmur anlamında ki “Matar” sözcüğünden gelmekte olup, Abgar Krallığı Döneminde Harranlıların Tektek Dağları bölgesinde; ay ve gezegen tanrıları için tapındıkları bir kült merkezi olduğu bilinmektedir.

Tektek Dağları’nın kışın bol yağmur alan bu bölgesinde bulunan çok sayıdaki sarnıç ve kuyuda biriktirilen sular, dağlarda otlatılan koyun ve keçi sürülerinin yaz aylarındaki su ihtiyacını karşılaması nedeniyle köy günümüzde de “Yağmurlu” adıyla anılmaktadır.

Soğmatar özellikle M.S. 165 yıllarında Partların (İranlılar) Urfa bölgesine yaptıkları yoğun saldırılardan dolayı bölgeden kaçan halk tarafından kurulmuş ve İslam Dönemi’ne kadar kült merkezi özelliğini korumuştur. Şanlıurfa merkezine 80 kilometre mesafedeki Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi’nde yer alan Soğmatar Antik Kenti, firavundan kaçan Hazreti Musa’nın yaşadığı yer olarak kabul ediliyor.

Soğmatar’da kutsal tepe çevresinde 7 tapınak yer almakta olup, yedi tanrı anlayışı yıldız-gezegen kültünde önemli bir yer tutmaktadır. Alanda Satürn Tapınağı, Şamaş (Güneş) Tapınağı, Jüpiter tapınağı, Sin (Ay) Tapınağı, Venüs Tapınağı, Merkür Tapınağı ve Mars tapınağı olmak üzere yedi tane günümüze ulaşmış yapı yer almaktadır.

Kutsal Tepe’nin kuzey yamacının zirveye yakın kısmında, kayaya oyulmuş insan şeklinde tanrı kabartmaları bulunmaktadır. Kabartmalardan birinde “Tanrı bu heykeli Ma’na için 476 yılının Mart ayının 13’ünde emretti” ifadesi yer almaktadır.  Başının arkasındaki güneş şekline dayanarak bu heykelin Güneş Tanrısı Şamaş’ı temsil ettiği tahmin edilmektedir.

Bu kabartmanın sol tarafındaki kabartma bir büst yer almakta olup, büstün sağında bir, solunda ise iki Süryânice kitabe bulunmaktadır. Soldaki kitabede: “Şila oğlu Şila, bu heykeli Adona oğlu Tridates’in hayatı için ve kardeşlerinin hayatı için Tanrı Sin’in şerefine yaptı” yazılıdır. Sağdaki iki kitabeden birinde: “Kuza oğlu Zekkay ve çocukları Tanrının önünde hatırlansın”, diğerinde ise “Ben Tanrı, onu görüyorum. Onu görüyorum ve ona bakıyorum. Ben Tanrı Sin” yazılıdır. Bütün bu yazılardan kabartmanın Ay Tanrısı Sin’i tasvir ettiği anlaşılmaktadır.

Gezimiz esnasında; akşamüstü vardığımız Soğmatar’da güneşin batışını izlerken, eş zamanlı ayın doğuşuna tanık olmak muhteşem bir deneyimdi. Hiçliğin ortasındaki Venüs tapınağından gecenin ruhunda gökyüzünü muhakkak izlemelisiniz. Samanyolu tüm ihtişamıyla sizi karşılarken milyonlarca yıldızın göz kırparak size eşlik ettiğine şahit olacaksınız. Binlerce yıl önce yaşananları, yaşayanları hissedebilmeniz ise cabası.

Ulaşıma gelince otobüs ya da dolmuşla gitmeniz mümkün değil kendi özel aracınızla ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Yazarın Profili

Yazarın Yazı Sayfaları Eyyübiye

Türkiye Turu

Gezilecek Yerler Restaurant Oteller  Gezi Haritası

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi bölümü mezuniyetimden sonra atıldığım profesyonel iş yaşamının yanı sıra Yeditepe Üniversitesi’nde MBA programına devam ettim. 1997 2012 yıllarında bazı sektörlerde çalışmamın yanında 2013 yılında koçluk eğitmenlik eğitimleri alırken buldum. Şimdiyse bambaşka biriyim kendi hayatımı iyileştirmenin yanı sıra seanslar, verdiğim seminerler ve eğitimlerle başkalarının hayatlarına da dokunuyorum ve bu yıl RC Menajerlik Başarı Ödüllerinden olan Yılın En Başarılı Profesyonel Yaşam Koçu ödülünü almış olmam da yürüdüğüm yolda ne kadar da doğru adımlar attığımı bana gösterdi. Sorularla başlayan yolculuğum yeni eğitimler, yepyeni sorular, okuduğum ve takip ettiğim materyaller, yazmakta olduğum kitabım ve klinik psikoloji öğrenciliğimle hala devam ediyor.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (8)

  1. Harika yermiş, Urfa gezimde buradan haberim yoktu, gidemediğime üzüldüm :( umarım tekrar Urfa’ya yolum düşer ve gidecegim ilk yerlerden biri olur 😍

    • 6 ay önce

      Muhakkak gidin çok farklı bir enerjisi var.. Gece ise bütun azametiyle kendini gösterdiginde bambaska bir diyarda hissini uyandıriyor insanda

  2. 6 ay önce

    bende ilk defa duydum :(

  3. Şanlıurfaya daima giderim ama merkezde böyle bir yeri hiç duymadım hiçkimsede bilmiyor galiba yazınız çok güzel olmuş emeklerinize sağlık

    • 6 ay önce

      Çok teşekkür ederim…Pek bilinmiyor lakin yakında duyulacak .. beni o kasar çok etkiledi ki yazmakta olduğum kitabımın bir bölümü orada geçiyor..

  4. 6 ay önce

    Birkaç hafta önce oradaydik. Keşke böyle bir yer oldugundan haberimiz olsaydı. Gezimizde buraya da zaman ayırmayı çok isterdik. Büyüleyici görünüyor 🤩

    • 5 ay önce

      Bir dahaki sefere muhakkak gidin özellikla akşam üstunu öneriyorum.Guneşin batışı ve ayın doğuşunu izlemek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir