Ziyaret
Anıtkabir Ankara’ya geldiğinizde Ankara Garının 10-15 dk yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
Anıtkabir’in 2 ana girişi olduğunu öğrendik 1. girişi Gençlik Cd. bulunan Tandoğan girişidir Araçlar sadece Tandoğan girişinden girmektedir. 2. Girişi Akdeniz Cd. bulunup sadece yaya olarak girilmektedir. Gezi Planları fotoğrafı için galerideki fotoğraflara bakabilirsiniz.
İsmet İnönü’nün Mezar ve Sergi Salonu her yıl İsmet İNÖNÜ’nün hayata gözlerini yumduğu gün olan 25 Aralık’ta mezar odası ve sergi salonu bir hafta süreyle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ise 3 gün süreyle halkın ziyaretine açılmaktadır.
Ziyaretimizde çekilmiş 1000 adet yakın fotoğraftan ancak 35 adet fotoğraf galeri bölümünde yayınlanmaktadır. Ziyaretçilerimizin iletişime geçmesi halinde önemli olan fotoğraflar ve Anıtkabir detaylı anlatımı olan El Rehberi’de ziyaretçilerimize gönderimi yapılacaktır.
Fotoğraflarını bizimle paylaşan meltemyilmaz , sebnemkos üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız.
Anıtkabir Ankara’ya geldiğinizde Ankara Garının hemen arkasında bulunmaktadır.
Anıtkabir’in 2 ana girişi olduğunu öğrendik 1. girişi Gençlik Cd. bulunan Tandoğan girişidir Araçlar sadece Tandoğan girişinden girmektedir. Hemen Anıtkabir’in girişinde otoparklar mevcuttur ve ücretsizdir. Eğer bebek arabası veya Engelli aracı ile gezilecek ise Asansör mevcuttur. Yaya olarak Tandoğan girişinden girdiğinizde birz yürüdükten sonra karşınıza Aslanlı Yol çıkmaktadır ve Aslanlı Yolda yürüdükten sonra Anıtkabir’in Tören Alanına ulaşmış olursunuz.
2. Girişi Akdeniz Cd. bulunup sadece yaya olarak girilmektedir. 2. Giriş ten girdikten kısa bir süre sonra Anıtkabir’e ulaşmış oluyorsunuz. Gezi planı olarak bir çok noktası vardır. Ama ziyaretiniz 1-2 saat ise kısa ziyaret daha fazla düşünüyorsanız uzun ziyaret olarak düşünebiliriz. Gezi Planları fotoğrafı için galerideki fotoğraflara bakabilirsiniz.
Bazı saatlerde Nöbet değişimleri olmaktadır ve Anıtkabir ziyaretiniz için önemlidir. Girişten girerken hangi saatlerde nöbet değişikliğinin olduğunu öğrenip o saatte Mozole ve Tören Alanında izleyebilirsiniz.
Ziyaretçilerin talep etmeleri halinde günün anısına Anıtkabir Ziyaret Sertifikası Anıtkabir Komutanlığı’nca düzenlenmektedir.
Ziyaret Saatleri 1 Şubat – 14 Mayıs : 09:00 – 16:30 , 15 Mayıs – 31 Ekim: 09:00 – 17:00 , 1 Kasım – 31 Ocak: 09:00 – 16:00
1. Girişten girildiğinde kısa ziyaret için sıralama şu şekilde önerilmektedir. 1) Hürriyet Kulesi , 2) İstiklal Kulesi , 3) Aslanlı Yol , 4) Mehmetçik Kulesi , 5) Zafer Kulesi , 6) İsmet İnönü Lahti , 7) Barış Kulesi , 8) 23 Nisan Kulesi , 9) Bayrak Direği , 10) İnkilap Kulesi , 11) Mozole , 12) Misak-ı Milli Kulesi Müzeye Giriş (Müzeye giriş ücretsizdir) , 13) Müdafaa-i Hukuk Kulesi
2. Girişten girildiğinde kısa ziyaret için sıralama şu şekilde önerilmektedir. 1) Bayrak Direği , 2) İnkilap Kulesi , 3) Mozole , 4) Müdafaa-i Hukuk Kulesi , 5) Aslanlı Yol , 6) Hürriyet Kulesi , 7) İstiklal Kulesi , 8) Mehmetçik Kulesi , 9) Zafer Kulesi , 10) İsmet İnönü Lahti , 11) Barış Kulesi , 12) 23 Nisan Kulesi , 13) Misak-ı Milli Kulesi Müzeye Giriş (Müzeye giriş ücretsizdir)
Tören alanından Anıt Bloğu’na doğru bakıldığında, sağda yer alan Misak-ı Millî Kulesi’nin kapısından girilen ATATÜRK ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, toplamda 3 bin metrekarelik dört ana bölümden oluşmakta; birinci bölümde, ATATÜRK’ün kullandığı eşyalar ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar, ikinci bölümde Çanakkale Muharebeleri, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı panaromalar ile yağlı boya tablolar, üçüncü bölümde Millî Mücadele ve devrimlerin anlatıldığı galeriler ile Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Mezar Odası, dördüncü bölümde ise Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kütüphanesinde yer alan kitaplardan 3123 tanesinin sergilendiği bölüm yer alır.
Kaynak : Anıtkabir TSK
Tarihçe
Anıtkabir projesinin belirlenmesinden sonra, inşaatın başlayabilmesi için ilk aşamada kamulaştırılma çalışmalarına başlandı. Anıtkabir’in inşaatı ise 9 Ekim 1944’de görkemli bir temel atma töreni ile başladı. Anıtkabir’in inşası 9 yıllık bir süre içinde 4 aşamalı olarak yapılmıştır.
Birinci Kısım İnşaat: 1944-1945
Toprak seviyesi ve aslanlı yolun istinat duvarının yapılmasını kapsayan birinci kısım inşaata 9 Ekim 1944’te başlamış ve 1945’te tamamlanmıştır.
İkinci Kısım İnşaat: 1945-1950
Mozole ve tören meydanını çevreleyen yardımcı binaların yapılmasını kapsayan ikinci kısım inşaat 29 Eylül 1945’te başlamış, 8 Ağustos 1950’de tamamlanmıştır. Bu aşamada inşaatın kâgir ve betonarme yapı sistemine göre, temel basıncının azaltılması göz önünde tutularak, anıt kütlesinin “temel projesinin” hazırlanması kararlaştırılmıştır. 1947 yılı sonuna kadar mozolenin temel kazısı ve izolasyonu tamamlanmış ve her türlü çöküntüleri engelleyecek olan 11 metre yüksekliğinde betonarme temel sisteminin demir montajı bitirilme aşamasına gelmiştir.
Giriş kuleleri ile yol düzeninin önemli bir kısmı, fidanlık tesisi, ağaçlandırma çalışmaları ve arazinin sulama sisteminin büyük bir bölümü tamamlanmıştır.
Üçüncü Kısım İnşaat: 1950
Anıtkabir üçüncü kısım inşaatı, anıta çıkan yollar, aslanlı yol, tören meydanı ve mozole üst döşemesinin taş kaplaması, merdiven basamaklarının yapılması, lahit taşının yerine konması ve tesisat işlerinin yapılmasını kapsıyordu.
Dördüncü Kısım İnşaat: 1950-1953
Anıtkabir’in 4. kısım inşaatı ise şeref holü döşemesi, tonozlar alt döşemeleri ve şeref holü çevresi taş profilleri ile saçak süslemelerinin yapılmasını kapsıyordu. Dördüncü kısım inşaat 20 Kasım 1950’de başlamış ve 1 Eylül 1953’te bitirilmiştir.
“Anıtkabir Projesi”nde mozolenin kolonat üstünde yükselen tonoz bir bölüm vardı. 4 Aralık 1951 tarihinde hükümet, şeref holünün 28 m.lik yüksekliğinin azaltılması ile yapının daha çabuk bitirilmesinin mümkün olup olmadığını mimarlara sordu.
Mimarlar yaptıkları çalışmalar sonunda şeref holünü taş bir tonoz yerine, bir betonarme tavan ile örtmenin mümkün olduğunu bildirdiler. Böylece tonoz yapının zemine vereceği ağırlık ve bunun doğuracağı teknik mahzurlar da ortadan kalkıyordu.
Anıtkabir yapımında beton üzerine dış kaplama malzemesi olarak kolay işlenebilen gözenekli, çeşitli renklerde traverten, mozole içi kaplamalarında ise mermer kullanılmıştır.
Heykel grupları, aslan heykelleri ve mozole kolonlarında kullanılan beyaz travertenler Kayseri Pınarbaşı İlçesi’nden, kulenin iç duvarlarında kullanılan beyaz travertenler ise Polatlı ve Malıköy’den getirilmiştir. Kayseri Boğazköprü mevkiinden getirilen siyah ve kırmızı travertenler tören meydanı ve kulelerin zemin döşemelerinde, Çankırı Eskipazar’dan getirilen sarı travertenler zafer kabartmaları, şeref holü dış, duvarları ve tören meydanını çevreleyen kolonların yapımında kullanılmıştır.
Şeref holünün zemininde kullanılan krem, kırmızı ve siyah mermerler Çanakkale, Hatay ve Adana’dan, şeref holü iç yan duvarlarında kullanılan kaplan postu Afyon’dan, yeşil renk mermer Bilecik’ten getirilmiştir. 40 ton ağırlığındaki yekpare lahit taşı Adana’nın Osmaniye İlçesi’nden, lahitin yan duvarlarını kaplayan beyaz mermer ise Afyon’dan getirilmiştir.
Galeri
Video
Genel Bilgiler
4,9
Puan
7.500.000
Ziyaret / Yıllık
800
metre
Mebusevleri Mh. Gençlik Cd.
Çankaya / Ankara
Reklam Alanı
Detayli bilgiler icin tesekkurler