Ihlara Vadisi
  1. Anasayfa
  2. Aksaray

Ihlara Vadisi

Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi, Ihlara Kasabası'nda ve Hasan Dağı'nın kuzeydoğusunda bulunan Ihlara Vadisi

1

Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi, Ihlara Kasabası’nda ve Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda bulunan Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsular tarafından aşındırması sonucunda oluşan cemal şekilli bir vadidir.

Melendiz çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir. Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlarda Kapadokya ırmağı anlamına gelen “Potamus Kapadukus” denilmekteydi.

Rüzgarın esip esipte arada dinlendiği, Melendiz suyunun ise derin ve sessiz dik yamaçlı bir vadinin ortasından akarak, “Dönerek Akan Suyun Halkı”na “Peristrama” adını verdiği Ihlara Vadisi, İlk Hristiyanların vadi yamaçlarında oluşan tüfleri oyarak, kilise ve manastır yaptıkları mekanlar, Melendiz Nehrinin sularıyla bütünleşerek doğa harikası oluştururlar.
En yüksek seviyesine bahar ve kış aylarında erişen Melendiz Çayı, vadi içine bıraktığı şifalı sularla biliniyor.

Detaylı Anlatım

Aksaray yakınlarına kadar gelip Uluırmak’la birleşen akarsu Tuz Gölü’ne dökülerek bölge için ayrı bir değer yaratıyor. Bölge, kadın hastalıkları ve romatizmaya iyi gelen şifalı sularıyla dertlilere deva olmayı da ihmal etmiyor. Bölgede hakim olan karasal iklim vadi içinde yerini Akdeniz iklimine bırakıyor. Bu doğal güzellikleri Vadiye gelen ziyaretçilerin iniş ve çıkışlarını sağlayan toplam 382 basamaktan oluşan merdiven bulunmaktadır.
14 km uzunluğunda ki vadi Ihlara’dan başlar, Selime’de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100 -150 m dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara vadisi’nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.
Vadi, Ihlara Köyü’nden başlayıp Selime’de son buluyor. Standart yürüyüş rotasına göre ise Selime’ye gelmeden  Belisırma köyünden çıkılıyor ki, bu şekilde toplam uzunluğu 14 km olan vadinin içinde ortalama 6 km yürünebilmekte..


**********************************************************************

kRgTcQ.jpg

Galeri Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız

(NOT : Yorumlarım; ziyaret ettiğim lokasyonla ilgili olarak mahallinde ve/veya daha sonra çeşitli kaynaklardan araştırarak edinebildiğim bilgilerdir. Herhangi bir politik/dini görüş içermemekte, eksikleriyle – hatalarıyla ve noksanlarıyla naçizane tarafımdan yapılmış derlemelerdir. Yanlış olduğu düşünülen bir husus tespit edildiği taktirde, yorum kısmında belirtilmesi halinde gerekli düzeltmeler yapılabilir.)

*********************************************************************

"Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp" bakış açısından yola çıkarak, geride bıraktığım yarım asırlık zamana inat; teknolojik kolaylıkların da yardımıyla bundan sonra gezip, gördüğüm yerleri kendi bakış açımla ve olanca acemiliğim ve amatörlüğümle fotoğraflayıp (ki bu da genellikle cep tlf larıyla olur) @muzedelisi instagram hesabımdan yaptığım paylaşımları, instagram daki limitlere takılmaksızın, özgürce www.hepgezelim.com sitesinin sunduğu imkandan da faydalanarak, diğer gezi merakları ile de paylaşmak, diğer üyelerin paylaşımlarından yeni yerler, bilmediğim rotalar ve mekanları öğrenebilmek için buradayım :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 8 Mayıs 2019

    Ihlara vadisine hep gitmek istedim ama kısmet olmadı en yakın zamanda hemen gideceğim anlatım için sağolun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir